top of page
ARE YOU READY.png

MÁLYINKA & A BÜKK

A Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, ahol közel 100 000 hektárnyi zöldben veszhet el az ember. Mályinka pedig még a hegység kis települései közül is kiemelkedik - nekünk legalábbis a legkedvesebb. Rövid ittlétünk alatt is sok kalandban volt részünk, amit szívesen osztunk meg mindenkivel, aki a környékre téved miattunk, vagy csak azért, mert erre sodorta az élet.

CSONDRÓ PATAK
A Csondró-völgy a Bükk egyik kevésbé ismert, de annál látványosabb szurdokvölgye, amely a Mályinka és Szentlélek közötti „Kohászúton” húzódik. Mészkősziklák a patakmederben, vízesések lépcsősorán átbucskázó vízfolyás, a szűk völgyben egyszer a parton, máskor a vízben haladó turistaút, sziklaösszeomlások és bedőlt, öles fák. Igazi akadálypálya tele kihívásokkal, ahol bizony elkél az ügyesség és az elővigyázatosság, de nem megoldhatatlan feladat a gyakorlatlanabb túrázónak sem.

DÉDESI VÁR​

Mályinkáról egy igazán szép kirándulás meglátogatni Dédes várának romjait. A XIII. században épült, majd a török időkben elpusztult vár maradványai egy gyönyörű hegytetőn bújnak meg, az erdők ölelésében, ahonnan látványos kilátás tárul a környékre. A Bükk-fennsík hétszáz méter magas északi oldala a Bálvány adótornyától a Baróc-völgy sötétlő mélységéig igazán monumentális látvány, Északon Dédestapolcsánytól Mályinkán át a Rudabányai-hegyekig terjed a panoráma, tiszta időben pedig az Upponyi-hegység fölött a Tátra csúcsai is előbukkanhatnak.

LÁZBÉRCI-VÍZTÁROZÓ

A Lázbérci-víztározó Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója, melyet a Bán-patak felduzzasztásával azért hoztak létre, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék (Ózd és Kazincbarcika) vízszükségletét, valamint ellássa a környező településeket ivóvízzel. Hazánk egyik legvadregényesebb szurdoka, a több mint 600 m hosszú és 200 m mély Upponyi-szoros látványa lenyűgözi a szemlélőt.

UPPONYI-SZOROS

A Mátrát, Bükköt sokan ismerik, de annál kevesebben a Bükk fölött elbújó Upponyi-hegységet. Szurdok, szakadék, barlang, álbarlang, patakok, várrom, tó, kilátók néhány négyzetkilométeren. A Bán patak völgyében található Upponyi-szoros szurdoka a Lázbérci tájvédelmi körzet egyik legjelentősebb értéke. Az Upponyi-szoros sziklaszirtjei közül pedig a legszebb kilátása kétségtelenül a jellegzetes, évszázados fakereszt által őrzött Kalica-tetőnek van.

bottom of page